Tym napojem zwykle zaczynam dzień. Jest zdrowszy od kawy, pobudza i ułatwia odchudzanie
Rano mamy ochotę wypić coś, co doda nam energii i pobudzi do działania. Dla większości osób takim napojem jest kawa. Z pewnością ma ona wiele zalet, jednak nie wszystkim służy. Ja na przykład czuję się po niej poddenerwowana. Dlatego kilka miesięcy temu zaczęłam szukać alternatywy. I tak przetestowałam złocisty napój na bazie kurkumy. Gdy zaczęłam pić go regularnie, zauważyłam poprawę samopoczucia i stopniowo spadającą wagę. Sprawdź, może na ciebie też tak dobrze zadziała.
Jak działa kurkuma, pieprz i miód?
Mój złocisty napój przygotowuję na bazie wody, do której dodaję nie tylko kurkumę, ale też pieprz i miód. Składniki te doskonale dopełniają się smakowo, a także w swoim działaniu. Jaką moc mają kurkuma, pieprz i miód?
Kurkuma w ostatnich latach zyskuje coraz większą popularność. To zasługa jej leczniczych właściwości. Ta przyprawa o intensywnie żółtej barwie i nieco gorzkawym smaku jest ceniona ze względu na swój skład. A najwartościowszym jej składnikiem jest kurkumina, która należy do silnych przeciwutleniaczy. To właśnie dzięki niej kurkuma chroni przed niektórymi nowotworami, wykazuje działanie przeciwzapalne, a także opóźnia procesy starzeniowe. Poza tym kurkuma ma działanie antybakteryjne, pobudza pracę mózgu, poprawia trawienie, obniża poziom cukru i cholesterolu we krwi, a także zwiększa odporność organizmu. Co ciekawe, nasz organizm lepiej przyswaja kurkuminę, gdy jest ona spożywana w towarzystwie piperyny obecnej w pieprzu. To dlatego czarny pieprz również dodaję do mojej mikstury.
Czarny pieprz jest przyprawą, która poprawia trawienie, bo pobudza wydzielanie soków trawiennych. Dzięki temu wspomaga odchudzanie, a także zapobiega wzdęciom i zaparciom. Poza tym zawarta w pieprzu piperyna ma działanie przeciwzapalne, przeciwutleniające i przeciwnowotworowe. Łagodzi również infekcje górnych dróg oddechowych i poprawia krążenie.
Jeśli chodzi o miód, sięgam po niego nie tylko po to, by dosłodzić mój napój. Wiem bowiem o tym, że miód ma liczne właściwości lecznicze. Jest dobry nie tylko w czasie przeziębień i infekcji, ale też korzystnie wpływa na mózg i przewód pokarmowy.
Jak zrobić napój z kurkumy, pieprzu i miodu?
Mój poranny napój przygotowuję na bazie letniej, przegotowanej wody. Mogłabym też sięgnąć po wodę mineralną, jednak po przebudzeniu lubię cieplejsze napoje. Z całą pewnością nie należy tu jednak sięgać po gorącą wodę, bo zniszczy ona cenne składniki zawarte w użytych dodatkach. Do wody dodaję sporą szczyptę kurkumy i pieprzu oraz 1-2 łyżeczki miodu. Całość dokładnie mieszam, tak by miód się rozpuścił. Potem wypijam napój na czczo.
Jak pić złocisty napój na bazie kurkumy?
Złocisty napój na bazie kurkumy najlepiej jest pić na czczo, czyli przed zjedzeniem śniadania. Pobudzi on przewód pokarmowy do pracy, co korzystnie wpłynie na funkcjonowanie całego organizmu i naszą wagę. Napój ten dobrze jest pić regularnie, tzn. co rano przez kilka tygodni. Na początku warto obserwować, jak na niego reagujemy. W przypadku wystąpienia uczulenia na któryś ze składników, należy zaprzestać picia napoju. Lepiej też przestrzegać ilości użytych składników. Ich nadmiar może niekorzystnie wpłynąć na nasz organizm.